Choose language

NIJI JOURNAL

Læs omkring tilblivelsen af Eva Stoll´s uperfekte tallerken i sort keramik med løbende glassur

"De uperfekte"

"De uperfekte"  er et stel i sortglaseret hårdtbrændt stentøj, drejet af keramiker Eva Stoll. Historien bag denne serie er meget egoistisk, da jeg blev træt af vores meget perfekte hvide tallerkener herhjemme, derfor besøgte jeg Eva som bor blot 2 huse længere nede af vejen fra Raumgestalt.

Eva arbejder hovedsageligt med store vægrelieffer i stentøj og andre unika produkter, som hun sælger via gallerier i Europa og USA, men hun syntes også at det kunne være spændende at lave et stel i stentøj, som kunne stå alene, eller i et mix med andet porcelæn eller træ. Dette arbejde resulterede så i stellet "de uperfekte" som har dette navn, da ikke to dele er ens, det er blandt andet et bevidst valgt at glasuren ligger ujævn på fladen og farven ikke er er fordelt jævnt, dette giver et flot spil, når man mikser de forskellige dele. Og så er mad der bliver anrettet på en sort tallerken bare endnu smukkere.

Når stentøjet drejes, bliver det lavet 20% større, da vandet i stentøjet i tørringsprosessen fordamper, Eva har i hendes ovn kun mulighed for at brænde 20 dele af gangen, så på disse produkter er der lidt længere leveringstid, da Eva jo også skal passe sine andre projekter.

Indtil videre findes der to tallerkener på henholdsvis 20 og 25 cm samt en lille skål, men der er mere på vej: blandt andet kopper og en stor kande, som vi glæder os til at præsenterer senere på året. 


 

Lidt om pleje og behandling af dit skærebræt - samt fordelene ved brug af egetræ i dit køkken

Fordelen ved at bruge egetræ, er at eg har et stort indhold af garvesyre, det er også garvesyren man ”misfarver” og derved opnår den mørke farve, som er gennemfarvet gennem hele træet, dvs. at selv efter slibning og ny oliering, vil træet stadig fremstå mørk. Garvesyre er antibakteriel, der kan ikke overleve bakterier fra fødevare i træet, og dette gør eg ideel til både at blive brugt til grønsager, fisk, kød og ost.
Mange er forbeholdne over for at bruge træ, og foretrækker skærebrædder i plast, men dette er en misforståelse, når der først kommer ridser eller hakker i plast, gør det det sværere at holde helt rent, man faktisk er nødsaget til at hælde kogende vand over, for at sikre sig et helt rent bræt, herudover skal man slet ikke tænke på, at man kan risikere at få plastik med i sin mad.
Dette er ikke nødvendig med eg, selv nede i de ridser og hakker der kan komme over tid, vil der stadig ikke kunne leve bakterier, da garvesyren går gennem hele træet, og ikke forsvinder med tiden.

Pleje og vedligeholdelse:
Du holder dit skærebræt i eg rent, ved at vaske det med en smule sæbe og lunkent vand, og altid vaske det på begge sider, da træet eller kan blive skævt eller buet. Og syntes du træet begynder at se mat, plettet og kedeligt ud, så giver du det blot noget madolie. Efter de første par ganges brug, kan træet godt blive ru, dette skyldes at der er nogle restporer i træet, som rejser sig, dette løses blot ved at slibe brættet med noget fint sandpapir.
Vand udtørrer træ, og derfor er det en god ide at  husker at give det olie jævnligt, på denne måde vil du få en god oplevelse med produktet, og det vil holde i rigtig mange år.
Vi anbefaler ikke at komme brædderne i opvaskemaskine, da de over tid, vil begynde at flække eller bue.

Ubehandlet eg:
Når du  køber et skærebræt i ubehandlet eg, skal du være opmærksom på at dette er meget modtageligt, da det modsat den oliebehandlede udgave ikke er beskyttet. Hvis du gerne vil bevare skærebrættet lyst, skal det vaskes og skures med en børste jævnligt med sæbe. Det er svært at undgå pletter på et skærebræt i ubehandlet eg, men man kan sige at den første plet er den værste, efterhånden som brættet bliver brugt, vil det opnå en smuk patina, da fedtpletter overtid vil sprede sig ud i træet. Hvis træet først har fået en fedtplet bliver den svær at fjerne igen, men ved hjælp af sæbe og sandpapir, kan den minimeres.

NIJI     GISSELFELDVEJ 18     DK-4690 HASLEV     TLF. +45 26 15 05 65     INFO@NIJI.DK
0